Welkom groep 7/8

Leerlingen van groep 7/8 maken kennis met de veelzijdigheid van het slagersvak. En ze krijgen een kijkje in de keuken én in de winkel van de slagerij. Als klant valt er heel veel te kiezen. Dat ondervinden de leerlingen door de opdracht die ze uitvoeren: een menu samenstellen voor een speciale gelegenheid. Daarbij denken ze na over gezondheid, milieu, smaak, gewoontes, culturen. Zo krijgen ze er plezier in om bewuste keuzes te maken en rekening te houden met hun omgeving en met anderen.

Materialen

Het lespakket Slager in de klas bestaat uit:

  • een poster om in de klas op te hangen
  • een film van circa 5 minuten op slagerindeklas.nl
  • een klassikale opdracht die aan het eind in de film is verwerkt (circa 20-30 minuten)
  • deze website¬†met extra informatie en een aanvraagmogelijkheid voor een bezoek aan de slager met de hele klas
  • een handleiding voor de leerkracht

De poster en de handleiding zijn in gedrukte vorm aan te vragen via deze website. De materialen zijn ook als pdf op de website te vinden.

Doelstellingen

Het lespakket is ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs, met als doel:

  1. Leerlingen weten waar het vlees op hun bord vandaag komt, ze leren over de keten van vee naar vlees en ze kennen de rol van veehouders/fokkers en slagerij.
  2. De leerlingen ontdekken dat er veel soorten vlees zijn waaruit zij als klant keuzes kunnen maken.
  3. Ze weten wat het verschil is tussen gangbaar vlees en biologisch vlees.
  4. De leerlingen weten dat vleessoorten van verschillenden dieren afkomstig zijn en dat vlees van verschillende delen van het dier komt. Ze maken kennis met begrippen als halal en koosjer.
  5. Ze leren waarom het goed is voor je lijf om dagelijks vlees of een vleesvervanger te eten, ze leren over het combineren van vlees met andere producten (uit de Schijf van Vijf).
  6. De leerlingen maken op een leuke manier kennis met het slagersvak en ontdekken hoe divers het vak is.